Мій знайомий письменник укладав Біблійний посібник для індонезійських пасторів. Його глибоко вразило почуття спільності, притаманне цьому народу. Наприклад, там існує звичай під назвою “готон ройон”, що в перекладі означає “взаємодопомога”. Слідуючи цьому звичаю, сусіди можуть разом ремонтувати чиюсь покрівлю або відбудовувати міст. Про жителів міст мій друг також казав: “Люди завжди з кимось кудись ідуть, наприклад, до лікаря. Це культурна норма. Ви ніколи не самотні”.

В усьому світі віруючі в Ісуса Христа радіють, що також ніколи не самотні. Нашим постійним і вічним супутником є Святий Дух, Третя Особа Трійці. Кожному послідовнику Христа Небесний Отець дав Божого Духа, “щоб із вами повік перебував” (Ів. 14:16).

Господь Ісус обіцяв, що Божий Дух прийде після того, як час Його перебування на землі підійде до кінця: “Я не кину вас сиротами” (Ів. 14:18). Натомість в кожному з нас, хто приймає Христа Спасителем, живе Святий Дух, “Дух правди”, Який “при вас перебуває, і в вас буде Він” (Ів. 14:17).

Святий Дух є нашим Помічником, Утішителем, Натхненником, Порадником, а також постійним супутником у світі, в якому самотніми можуть бути навіть об’єднані люди. Давайте вічно перебувати у Його втішній любові і допомозі.