Метою однієї християнської організації є сприяння цілющій природі прощення. Ось цікава вправа, яку там пропонують. Людина, що грає роль скривдженого, прив’язується спиною до спини кривдника. Тільки той, проти кого згрішили, може розв’язати мотузку. Без прощення − без розв’язання мотузки − людина не може звільнитися.

Надання прощення тому, хто приходить до нас із каяттям у гріхах, розпочинає процес нашого звільнення від гіркоти і болю, які ми можемо відчувати через заподіяне нам зло. В Книзі Буття ми читаємо про двох братів, які двадцять років перебували у розлуці після того, як Яків украв перворідство Ісава. Після цього тривалого періоду Бог повелів Якову повернутися на батьківщину (Бут. 31:3). Той послухався, однак через хвилювання послав спочатку Ісаву у подарунок стада (Бут. 32:14-16). Коли брати зустрілися, Яків сім разів смиренно вклонився Ісаву до землі (Бут. 33:3). Уявіть його подив, коли Ісав підбіг і обійняв його, і вони обидва заплакали через своє примирення (в. 4). Яків більше не був зв’язаний гріхом, який вчинив проти брата.

Чи відчуваєте ви себе ув’язненими через те, що не простили комусь? Пам’ятайте, що Бог через Свого Сина і силу Духа Святого може допомогти вам розпочати процес розв’язування будь-яких мотузок для вашого звільнення.