У своїй праці “Ілюзія контролю” , яка була написана в 1975 році, Еллен Лангер дослідила ступінь нашого впливу на життєві події. Вона виявила, що у більшості ситуацій ми переоцінюємо ступінь нашого контролю. Праця також показала, як дійсність майже завжди руйнує нашу ілюзію.

Висновки Лангер були підтверджені експериментами, проведеними іншими людьми вже після публікації її праці. Однак апостол Яків сказав про це явище ще задовго до того, як його визначила Лангер. У своєму Посланні він написав: “Ану тепер ви, що говорите: «Сьогодні чи взавтра ми підем у те чи те місто, і там рік проживемо, та будемо торгувати й заробляти», ви, що не відаєте, що трапиться взавтра, – яке ваше життя? Бо це пара, що на хвильку з’являється, а потім зникає” (Як. 4:13-14).

Далі Яків надає засіб від ілюзії, вказуючи на Того, Хто має абсолютний контроль над всім: “Замість того, щоб вам говорити: «Як схоче Господь та будемо живі, то зробимо це або те»” (Як. 4:15). У цих декількох віршах Яків підсумував основну ваду людського стану і її антидот.

Нехай Господь допоможе нам зрозуміти, що наша доля не в наших руках. Усі речі перебувають у Божих умілих руках, тому ми можемо довіряти Його планам!