Ви коли-небудь чули вислів “Не годуйте тролів”? “Тролі” є новою проблемою у сучасному цифровому світі. Це користувачі Інтернету, які часто навмисно пишуть провокаційні або образливі коментарі на новини чи обговорення в соціальних мережах. Ігнорування подібних коментарів, тобто відмова “годувати” тролів, ускладнює їхні спроби завадити спілкуванню.

Звичайно, зустріч з людьми, які не зацікавлені в плодотворному обговоренні, не є новим явищем. Порада не годувати тролів може бути сучасним еквівалентом тексту з книги Приповістей 26:4, який попереджає, що в суперечці з пихатою і несприйнятливою людиною можна опуститися до її рівня.

Однак… навіть найбільш вперта людина носить Божий образ. Якщо ми швидко відкидаємо інших, ми можемо опинитися у небезпеці бути зарозумілими і несприйнятливими до Божої благодаті (див. Мт. 5:22). Це імовірно частково пояснює, чому в книзі Приповістей 26:5 міститься протилежна настанова. Бо для визначення, як найкраще виявити любов до інших у кожній ситуації, потрібно смиренно й молитовно покладатися на Бога (див. Кол. 4:5-6). Іноді ми маємо говорити, а інколи краще промовчати.

Втім нас завжди втішає думка, що Той Самий Бог, Який попри наш спротив наблизив нас до Себе (Рим. 5:6), дієво працює у серці кожної людини. Давайте будемо покладатися на Божу мудрість.