У середині 1960-х років двоє чоловіків взяли участь у дослідженні впливу темряви на людську психіку. Вони перебували в окремих кімнатах, а дослідники слідкували за їхнім харчуванням і сном. Один чоловік протримався в цілковитій темряві 88 днів, а інший – 126 днів. Кожен намагався здогадатися, скільки часу провів у темряві, і обидва схибили у своїх підрахунках. Наприклад, те, що один з чоловіків вважав коротким сном, насправді виявилося 30-годинним сном. Темрява дезорієнтує.

Божий народ опинився в темряві неминучого полону. Народ чекав у цілковитій непевності. Пророк Ісая застосував темряву в якості метафори дезорієнтації народу та опису Божого суду (Іс. 8:22). Колись темрявою були покарані єгиптяни (Вих. 10:21-29). Тепер у темряві опинилися ізраїльтяни.

Втім світло прийде. “Народ, який в темряві ходить, Світло велике побачить, і над тими, хто сидить у краю тіні смерти, Світло засяє над ними!” (Іс. 9:1). Утиск припиниться, дезорієнтація зникне. Народиться Дитя, аби все змінити та розпочати новий день – день прощення та свободи (в. 5).

Ісус Христос прийшов! І хоч темрява світу інколи може дезорієнтувати, ми відчуваємо втіху від прощення, свободи та світла в Христі Ісусі.