Монах на ім’я Телемах прожив тихе життя, однак його смерть у кінці четвертого століття змінила світ. Прибувши зі сходу в Рим, Телемах втрутився в кривавий спорт на гладіаторській арені. Перестрибнувши через огорожу, що відділяла глядачів від арени, Телемах спробував зупинити вбивчий бій гладіаторів. Однак розлючений натовп побив монаха камінням. Натомість імператор Гонорій був зворушений вчинком Телемаха і видав наказ, яким поклав кінець 500-річній традиції гладіаторських боїв.

Апостол Павло, називаючи Ісуса “нашим миром”, говорить про кінець ворожнечі між юдеями та язичниками (Еф. 2:14). Божий обраний народ був відділений від інших народів і мав певні привілеї. Язичникам дозволялося поклонятися в Єрусалимському храмі, однак лише на зовнішньому подвір’ї. Юдеї вважали язичників нечистими, і їхнє вороже ставлення було взаємним. Однак тепер, завдяки смерті й воскресінню Ісуса, юдеї та язичники можуть вільно поклонятися Богу через віру в Нього (вв. 18-22). Немає жодного поділу. Немає жодних привілеїв для якоїсь окремої групи. Усі рівні перед Богом.

Як Телемах через свою смерть приніс воїнам мир, так і Господь Ісус через Свою смерть і воскресіння дає мир та примирення всім, хто в Нього вірить. Отже, якщо Ісус наш мир, тоді не дозволяймо відмінностям нас розділяти. Своєю кров’ю Він зробив нас одним цілим.