Святий Іван Золотоустий сказав: “Пастор потребує великої мудрості і тисячі очей, щоб досліджувати стан душі з усіх сторін”. Ці слова він сказав у контексті обговорення складності належної духовної опіки над іншими людьми. Оскільки нікого неможливо примусити до зцілення, процес зцілення потребує великого прояву емпатії і співчуття.

Втім, Іван Золотоустий зауважив, що це не означає оминання будь-якого болю, бо “якщо ви занадто м’які до того, хто потребує серйозної операції, та уникаєте глибоких розрізів там, де це потрібно, ви лише шкодите людині, а не видаляєте ракову пухлину. Однак, якщо ви робите потрібні розрізи, пацієнт у відчаї страждання часто сам відкидає все непотрібне… і поспішно вистрибує з прірви”.

Це нагадує слова Юди стосовно тих, кого звели з істинного шляху лжевчителі, чиї дії він змальовує особливо яскраво (Юд. 1:12-13, 18-19). Водночас, описуючи реакцію на ці смертельні загрози, Юда не закликає до прояву люті.

Натомість він навчає, щоб віруючі ще глибше вкорінювалися в Божій любові (вв. 20-21). Лише завдяки перебуванню в Його незмінній любові, ми здатні віднайти мудрість, як допомогти іншим з належною швидкістю, з належним смиренням і співчуттям (вв. 22-23). Бо саме так можна допомогти їм віднайти зцілення і спокій у великій Божій любові.