У квітні 2019 року покрівлю паризького собору Нотр-Дам де Парі охопило полум’я. На старому перекритті виник такий жар, що впав шпиль. Після цього вся увага була прикута до його башт. Якби дерев’яний каркас велетенських сталевих дзвіниць згорів, це призвело б до падіння обох башт і руйнації собору.

Вивівши пожежників у безпечне місце, генерал Галлет, командувач пожежного департаменту, міркував, що робити далі. Пожежник на ім’я Ремі з хвилюванням підійшов і сказав: “Не сприймайте це за неповагу, однак я хочу запропонувати гасити пожежу зі шлангів ззовні, а не зсередини цих башт”. Враховуючи крихкість будівлі, командувач відкинув цю ідею. Незабаром вибір став очевидним: або наслідувати пораду молодшого пожежника, або втратити собор.

У Святому Письмі багато сказано про поради. Іноді про це говориться в контексті вияву поваги молодших до старших (Пр. 6:20-23). У Книзі приповістей сказано, що “мудрий слухає ради” (Пр. 12:15), що війна виграється завдяки мудрим порадам (Пр. 24:6), і лише нерозумний їх відкидає (Пр. 12:15). Мудрі люди дослухаються до порад, незалежно від віку чи статусу радника.

Генерал Галлет все ж таки послухав Ремі. Палаючі дзвіниці вчасно загасили. Собор був врятований. Для вирішення якої проблеми ви потребуєте мудрої поради? Інколи Бог провадить смиренних вустами молодих.