“Хто в дзеркалі?” За допомогою цього питання психологи проводять з дітьми тест на самоідентифікацію. Діти до вісімнадцяти місяців зазвичай не асоціюють зображення в дзеркалі з собою. Однак поступово зростаючи, вони починають розуміти, що дивляться на самих себе. Самоідентифікація є важливою ознакою належного процесу зростання та дорослішання.

Це також важливо для зростання тих, хто вірують в Ісуса Христа. Яків описує дзеркальний тест для самоідентифікації. Дзеркалом є “слово правди” від Бога (Як. 1:18). Що ми бачимо, читаючи Святе Письмо? Чи впізнаємо ми себе в біблійному описі любові та смирення? Чи бачимо ми свої вчинки, коли читаємо про те, що Бог наказує нам робити? Якщо ми зазираємо у своє серце та аналізуємо свої дії, Святе Письмо може допомогти нам зрозуміти, чи наші вчинки узгоджуються з Божою волею для нас, чи, можливо, треба нам прагнути каяття та змінюватись.

Яків закликає нас, щоб ми, читаючи Писання, не забували про те, що в ньому прочитали, і, таким чином, не обманювали самих себе (в. 22). Біблія надає нам дороговказ для мудрого життя у відповідності з Божими планами. Читаючи Слово Боже, розмірковуючи над ним та засвоюючи його, ми можемо просити в Бога допомоги в дослідженні свого серця та сили у втіленні необхідних змін.