Як усунути ненормативну лексику? В одній середній школі вирішили запровадити обіцянку “не вживати нецензурну лексику”. Учні склали присягу, промовивши: “Я урочисто обіцяю не вживати ненормативну лексику в стінах і на території школи”. Благородне зусилля. Однак, за словами Ісуса, жодне зовнішнє правило чи обітниця ніколи не зможуть покрити запах нецензурної лексики.

Видалення смороду зі слів, які виходять із наших вуст, починається з оновлення наших сердець. Подібно до того, як люди розпізнають дерево за плодами, які воно приносить (Лк. 6:43-44), наша мова є переконливим показником того: співзвучні наші серця з Господом і Його дорогами чи ні. Плід – це мова людини, “бо чим серце наповнене, те говорять уста його” (в. 45). Христос вказував, що якщо ми дійсно хочемо змінити те, що виходить з наших вуст, то повинні з Його допомогою спочатку зосередитись на зміні наших сердець.

Зовнішні обіцянки марні в намаганні приборкати лихослів’я, якщо серце залишається незміненим. Ми можемо позбутися нецензурної лексики лише повіривши в Ісуса (1 Кор. 12:3), а потім запросити Святого Духа наповнити нас (Еф. 5:18). Він діє в нас, надихаючи постійно дякувати Богу (в. 20) і говорити іншим підбадьорливі та повчальні слова (Еф. 4:15, 29; Кол. 4:6).