Щоб зменшити кількість харчових відходів, мережа супермаркетів у Сінгапурі продає злегка пошкоджені фрукти та овочі за нижчими цінами. За рік ця ініціатива дозволила зберегти понад 771 000 кг продуктів, які раніше були б викинуті через невідповідність естетичним стандартам. Покупці швидко зрозуміли, що зовнішній вигляд з певними недоліками не впливає на смак та поживну цінність. Те, що зовні, не завжди визначає те, що всередині.

Пророк Самуїл засвоїв подібний урок, коли був посланий Богом помазати наступного царя Ізраїлю (1 Сам. 16:1). Побачивши Еліява, первістка Єссея, Самуїл подумав, що це і є обранець. Однак Бог сказав: “Не дивись на обличчя його та на високість зросту його… чоловік-бо дивиться на лице, а Господь дивиться на серце” (в. 7). З восьми синів Єссея Бог обрав наймолодшого, Давида, який пас овець свого батька (в. 11), аби він став наступним царем.

Бог більше турбується про наші серця, ніж про зовнішні ознаки – школу, яку ми відвідували, скільки ми заробляємо або скільки займаємось волонтерською діяльністю. Ісус навчав Своїх учнів зосереджуватися на очищенні сердець від егоїстичних та злих думок, бо те, “що з людини виходить, – те людину опоганює” (Мр. 7:20). Отож, як Самуїл навчився не зважати на зовнішні прояви, так і ми з Божою допомогою досліджуймо наші серця, наші думки та наміри в усьому, що ми робимо.