Вчені з Каліфорнійського університету провели експериментальні молекулярні дослідження мазків з мобільних телефонів, аби визначити риси та спосіб життя окремих користувачів. У результаті дослідники змогли виявити мило, лосьйони, шампуні та косметику, які використовують власники мобільних телефонів; тип їжі, напоїв та ліків, які вони вживають; а також тип одягу, який вони носять. Дослідження дозволило вченим скласти опис способу життя кожної людини.

Вавилонська адміністрація, образно кажучи, “взяла мазок” з життя пророка Даниїла, намагаючись знайти будь-які негативні риси або звички. Однак він вірно служив імперії вже майже сімдесят років, “і жодна помилка чи вада не була знайдена на нього” (Дан. 6:5). Цар Дарій поставив пророка одним із “трьох найвищих урядників” над своїми численними сатрапами (вв. 2-3). Можливо, через заздрість інші чиновники почали шукати в Даниїлі сліди корупції, аби його позбутися. Однак він зберіг свою чесність, продовжував служити та молитися Богу, “бо робив так і перед тим” (в. 11). Зрештою, пророк і далі процвітав у своїй ролі (в. 29).

Наше життя залишає видимі сліди, які вказують на те, ким ми є і кого представляємо. Хоча ми боремось і не є досконалими, нехай люди, які “беруть мазок” з нашого життя, знайдуть видимі сліди нашої чесності та відданості Ісусу.