Після двохрічного перебування біля гори Синай народ ізраїльський був на межі обітованої Богом землі. Господь звелів послати 12 розвідників, які б принесли інформацію про обітовану землю та її жителів. Але коли ті побачили силу хананеїв і розміри їхніх міст, то десять з них запанікували: “Ми не зможемо завоювати цю країну!” Двоє ж запевняли: “Ми зможемо!”

Чому так?

Десять розвідників порівнювали велетнів тієї землі з собою, тому вони здавалися ще більш загрозливими й могутніми. Але Калев та Ісус Навин порівнювали їх з Богом. “З нами Господь, – казали вони, – не бійтеся їх!” (Чис. 14:9).

Невір’я змушує нас бачити лише проблеми, бо ми зациклені на своїх негараздах, постійно плекаємо їх у своєму розумі, порівнюємо їх лише зі своєю силою.

Віра, з іншого боку, хоча й не применшує небезпеку, відкриває ширшу картину, бо спрямовує наш погляд на Бога і спонукає покладатися на Його незриму присутність і силу.

Які “велетні” є у вашому житті? Які звички ви ніяк не можете здолати? Яким спокусам не в змозі протистояти? Маєте великі проблеми у шлюбі? Дочка або син стали наркоманами?

Якщо будете ці труднощі порівнювати з власними силами, то будете приголомшені й зневірені. Але віра переведе ваш погляд з проблем на велич всемогутнього, всюдисущого Бога.