Національна дорога номер 5 на Мадагаскарі пропонує чудову екзотику – це білі піщані пляжі, пальмові гаї, вид на Індійський океан. Однак це 150-кілометрове шосе водночас має репутацію одного з найгірших шляхів світу через голі скелі, пісок та багнюку. Тому туристам, що прагнуть екзотики, радять користуватись лише повнопривідними автомобілями, наймати досвідчених водіїв і мати поруч механіка.

Іван Хреститель прийшов сповістити добру новину про прихід Месії – сповістити тим, хто духовно подорожували нерівними, вибоїстими шляхами, безплідними пустелями. Цитуючи слова пророка Ісаї, Іван Хреститель закликав натовпи “готувати дорогу для Господа” і “рівняти стежки Йому!” (Лк. 3:4-5; Іс. 40:3).

Хреститель знав, що якщо жителі Єрусалиму справді бажають бути готовими зустрічати довгоочікуваного Месію, потрібні глибокі зміни в їхніх серцях. Треба було “знизити гори” релігійної гордості. І треба було духовно підняти тих, хто блукали у долині відчаю, чиє життя було зруйноване.

Але ані того, ані іншого неможливо досягти лише людськими зусиллями. Ті, хто відмовились від запропонованого Іваном хрещення покаяння, так і не впізнали Месію, коли Він прийшов (Лк. 7:29-30). Ті ж, хто розуміли необхідність глибоких змін у серці, побачили в Ісусі Божу ласку, чудесне явлення Самого Бога.