У нашому містечку Аккра (Гана) неуважність, роздратованість та образливі слова часто спричиняють конфлікти (навіть бійки) між водіями таксі та мікроавтобусів. Але якось я був свідком транспортного інциденту, що мав несподівану розв’язку. В мікроавтобус майже врізалося таксі з неуважним водієм. Я очікував, що водій автобуса розізлиться і почне кричати на таксиста, але той раптом перестав хмуритись і широко посміхнувся таксисту (той мав такий винуватий вигляд). І ця посмішка створила чудо. Таксист підняв руку і почав вибачатись. Потім теж посміхнувся і поїхав собі. Інцидент був вичерпаний.

Дослідники виявили, що коли ми посміхаємося, в організмі утворюються гормони ендорфіни, що призводять до суттєвого зменшення психологічного напруження. Посмішка не лише розряджає ситуацію, але й зменшує напруження всередині. Наші емоції мають вплив не лише на інших, але і на нас теж. Біблія вчить, щоб ми уникали негативних емоцій. “Усяке подратування, і гнів, і лютість, і крик, і лайка нехай буде взято від вас разом із усякою злобою. А ви один до одного будьте ласкаві, милостиві…” (Еф. 4:31-32).

Коли нашим стосункам з Господом чи з іншими людьми загрожують конфлікти, давайте нагадувати собі, що “серце радісне добре лікує”, даруючи нам радість і духовне благополуччя.