Деякі інструкції споживчих товарів містять доволі безглузді попередження: “Коли складаєте дитячу коляску, заберіть з неї дитину”. “Не подавайте кисню” (респіратор). “Ніколи не користуйтесь спікерфоном під час керування автомобілем” (хоча він спеціально розроблений для водіїв). “Цей виріб не рухається, коли ним не користуються” (скутер).

Якби Навал носив на собі попереджальну етикетку, на ній напевно було б написано: “Обережно – глупий!” Звісно, його відповідь Давиду – то слова вкрай нерозсудливої людини. Перебуваючи в бігах від Саула, Давид спорядив загін, щоб той охороняв отари Навала. Коли ж Давиду доповіли, що Навал постриг овець і влаштував великий банкет, то відправив до нього своїх людей із ввічливим проханням дати харчів в якості винагороди (1 Сам. 25:4-8).

“Хто такий Давид? – сказав Навал. – І я візьму хліб свій і воду свою та зарізане… та й дам людям, яких не знаю, звідки то вони?” По-перше, Навал порушив правила гостинності тих часів, не запросивши Давида на банкет. По-друге, виявив зневагу, обізвавши його образливими словами. Нарешті, він у якійсь мірі обікрав Давида, не заплативши йому за працю.

Справа, однак, в тім, що всі ми трішки схожі на цього Навала. Інколи ми поводимося дуже нерозумно. Єдині ліки від цього – сповідати гріх Богу. І Він простить нас. Навчить нас і дасть від Своєї мудрості.