І ось настав у нашій церкві час посвячення на служіння нових лідерів. Щоб показати їм символічний урок того, що вони мають служити іншим, служителі нашої общини провели церемонію омовіння ніг. Служителі похилого віку, включно з пастором, мили один одному ноги на очах усієї общини.

Цим дійством вони повторили те, що зробив колись Сам Ісус, про що записано в тринадцятому розділі Євангелії від Івана. Під час тієї зустрічі з учнями, яку ми тепер називаємо Останньою Вечерею, наш Господь “налив води до вмивальниці, та й зачав обмивати ноги учням, і витирати рушником, що ним був підперезаний” (Ів. 13:5). Пізніше, пояснюючи учням, чому Він так вчинив, Ісус Христос сказав: “Раб не більший за пана свого, посланець же не більший від того, хто вислав його” (Ів. 13:16). А ще Він сказав: “Я серед вас, як службовець” (Лк. 22:27).

Якщо для Ісуса не було приниженням зробити таку роботу – мити ноги учням, – то не повинно бути приниженням і для нас служити іншим. Який чудовий приклад показав Христос усім нам! Дійсно, “Син Людський прийшов не на те, щоб служили Йому, але щоб послужити” (Мр. 10:45). Він показав нам, що значить бути лідером-слугою. Саме таким був Ісус – Слугою для всіх!