За вікном мого офіса можна побачити як білочки, незважаючи на вітер, бігають туди-сюди, ховаючи свої жолуді в безпечне місце. Мене дивує їхній ґвалт. Сімейство оленів може пробігти крізь наше заднє подвір’я – і не почуєш їх. А тут одна білка може зчинити такий шум, наче якесь нашестя.

Ці два види тварин мають ще й інші відмінності. Олені ніколи не готуються до зими. Коли сніг вкриває землю, вони їдять все, що знаходять на шляху (навіть декоративні кущі на нашому подвір’ї). Але якби білки почали робити те саме, вони б не змогли знайти необхідну їжу.

Олені та білки символізують два способи, як Бог піклується про нас. Він зробив нас спроможними працювати й відкладати щось на майбутнє. Але Він також задовольняє наші потреби, коли наші ресурси скудні. Як вчить нас біблійна мудрість, Бог дає часи достатку, щоб ми могли підготуватися до часів нестатку (Пр. 12:11). Господь веде нас через небезпечні місця до приємних пасовиськ (Пс. 22).

Є ще один шлях Божої турботи: Він спонукає людей, які мають достаток, ділиться з тими, хто потерпає від нестачі (Повт. 24:19). Отже, якщо йдеться про Боже постачання, то Біблія вчить, щоб ми працювали, скільки можемо, накопичували те, що маємо і ділились, скільки можемо, а решту довіряли Богу, Який обіцяв завжди піклуватися про нас.