“А Ви звідки?” Ми часто користуємося цим питанням, бажаючи більше дізнатися про якусь людину. Але інколи ми просто не хочемо докладно все розповідати.

Їфтах, про якого читаємо в Книзі Суддів, взагалі, мабуть, не захотів би відповідати на це питання. Зведені брати просто вигнали його з міста через “сумнівне походження”. Вони сказали йому: “Ти син іншої жінки!” (Суд. 11:2). Текст прямо вказує, що мати Їфтаха була повією (Суд. 11:1).

Але Їфтах був природженим лідером, і коли на Гілеад напали чужинці, ці ж самі люди, що, колись його вигнали, тепер раптово захотіли повернути його. “Будеш нам провідником”, – сказали вони. На що Їфтах відказав: “Чи ж не ви зненавиділи мене, і вигнали мене з дому мого батька?” (Суд. 11:6-7). Отримавши гарантії, що відтепер його статус буде іншим, він погодився повести їх у бій проти ворогів. Святе Письмо говорить: “І Дух Господній перебував на Їфтахові” (Суд. 11:29). Маючи велику віру, син повії здобув перемогу та увійшов до списку героїв віри (Євр. 11:32).

Складається враження, що Бог для виконання Своєї праці нерідко використовує найменш підходящих, здавалося б, людей, чи не так? Для Нього неважливо, звідки ми, що було з нами в минулому і що ми раніше вчинили. Для Бога має значення наша готовність з вірою відповісти на Його любов.