Коли я вперше попала у чудову церкву Хора, що у Стамбулі, то змогла розгледіти деякі біблійні історії на візантійських фресках та мозаїці на стелі. Але, як з’ясувалося потім, я багато чого не помітила. Коли наступного разу я була там вже з гідом, він вказав мені на численні деталі, яких я не побачила минулого разу – і раптово все набуло довершеного сенсу! У першому нефі, наприклад, було зображено життя Ісуса за Євангелієм від Луки.

Коли ми читаємо Біблію, то часто вхоплюємо головні моменти оповіді, але чи бачимо ми зв’язок між різними деталями, що вплетені в текст і разом створюють довершену композицію? Маємо біблійні коментарі, різні учбові посібники – і це добре. Але всі ми потребуємо гіда – того, хто відкрив би нам очі й допоміг побачити чудеса написаного Богом одкровення. І ми маємо такого гіда – Святого Духа, Який “навчає нас усього” (Ів. 14:26). Апостол Павло пояснював духовні речі словами, які “вивчені від Духа Святого” (1 Кор. 2:13).

Як чудово мати спілкування з Автором Біблії, Який відкриває нам чудеса Своєї Книги! Бог не тільки дав нам Своє написане Слово і Своє одкровення, але й допомагає розуміти Біблію, навчатися з неї. Отже, давайте молитися разом із псалмістом, кажучи: “Відкрий мої очі, і хай чуда Закону Твого я побачу!” (Пс. 119:18).