Щорічно ми з командою влаштовуємо в нашій церкві один важливий захід. Протягом одинадцяти місяців ми обмірковуємо купу деталей: вибираємо дату та місце проведення заходу; встановлюємо вартість квитків тощо. Ми вирішуємо буквально все. Коли подія наближається, ми проводимо публічні опитування і потім даємо відповідні вказівки. Після заходу ми знову проводимо опитування, щоб знати думку людей. Наша команда вислуховує як сповнені захвату відгуки, так і неприємні дорікання. Негативні відгуки інколи так засмучують нас, що виникає бажання кинути все.

У Неемії теж було чимало критиків, коли він відбудовував мури Єрусалима. Недоброзичливці казали: “Якщо вийде лисиця, то вона зробить дірку в їхній камінній стіні!” (Неем. 4:3). Реакція Неемії на нападки ворогів допомагає мені правильно реагувати на своїх критиків. Замість того щоб прямо відповісти своїм супротивникам, Неемія благав Бога зважити на принизливе ставлення ворогів і захистити працівників (Неем. 4:4). Віддавши Богу всі свої тривоги, вони продовжили працю на мурах з усім завзяттям (Неем. 4:6).

Ми можемо навчитись у Неемії не дозволяти критикам відволікати нас від нашого служіння. Коли нас зневажають, не потрібно реагувати з образою, а просити в молитві у Бога захисту й підбадьорення, щоб могли продовжувати свою працю.