Під час нещодавньої поїздки до Нью-Йорка ми з дружиною вирішили, незважаючи на сніжний вечір, замовити таксі й відвідати кубинський ресторан за 5 кілометрів від готелю. Коли я продивлявся інформацію про послуги таксі, в мене аж перехопило подих від ціни за таку коротку поїздку, – 1547 доларів. Оговтавшись від шоку, я побачив, що помилково вказав не адресу готелю, а свою домашню. А це – сотні кілометрів!

Якщо маєте справу з хибною інформацією, то результати будуть катастрофічними. Завжди. Ось чому автор Книги Приповістей закликає, щоб наше “серце зверталось до навчання, а уші… до розумних речей” – тобто до Божої мудрості (Пр. 23:12). Якщо натомість прислухатимемось до тих, що знають насправді менше, ніж роблять вигляд, до тих, що повернулися спиною до Бога, – тоді матимемо великі проблеми. Такі люди “погордять… мудрістю слів твоїх” і можуть звести з правильного шляху своїми хибними і навіть підступними порадами (в. 9).

Але краще нахиляти свої “уші до розумних речей” (в. 12) і відкривати серця для Божого навчання, що дарує свободу, – для зрозумілих слів надії. Коли прислухаємося до тих, що глибоко розуміють Божі шляхи, це допоможе нам приймати Божу мудрість і слідувати за нею. З Божою мудрістю ми ніколи не заблукаємо, тому що вона спрямовує до життя та цілісності.