Робота в корпорації дозволяла мені спілкуватися з багатьма талановитими та врівноваженими людьми. Як правило, залишалися приємні і корисні враження. Однак один проект запам’ятався мені з найгіршого боку. Менеджер проекту був вимогливим і прискіпливим. Він суворо критикував нашу працю і вимагав більше зусиль. Не раз мені хотілося кинути цю роботу.

Можливо, Мойсей теж хотів все кинути, коли зустрівся з фараоном під час кари темрявою. Перед цим Бог вже послав на Єгипет вісім жахливих покарань, але фараон зрештою вибухнув гнівом: “Іди від мене! Стережися, щоб ти не бачив більше лиця мого, бо того дня, коли побачиш лице моє, ти помреш!” (Вих. 10:28).

Незважаючи на цю загрозу, Мойсей під керівництвом Бога вивів ізраїльтян з під фараонової влади. “Вірою він покинув Єгипет, не злякавшися гніву царевого, бо він був непохитний, як той, хто Невидимого бачить” (Євр. 11:27). Мойсей переміг фараона вірою в те, що Бог виконає Свою обіцянку (Вих. 3:17).

Сьогодні ми теж можемо покладатися на Божу обітницю, що Господь буде підтримувати нас через Святого Духа. Він допомагає правильно реагувати, протистоячи тиску й залякуванню, і сповняє нас “силою, любов’ю і здоровим розумом” (2 Тим. 1:7). Дух Божий дає мужність для руху вперед, щоб слідувати Божому керівництву в своєму житті.