Зірка баскетболу з університету Айови Джордан Боханон писав історію про свою команду. Однак він не згадав свій штрафний кидок, який побив двадцятип’ятирічний рекорд університету. Чому? У 1993 році через кілька днів після того, як Кріс Стріт виконав тридцять чотири штрафні кидки поспіль, він трагічно загинув у автомобільній аварії. Боханон вирішив увічнити пам’ять Кріса і не повідомив про свій рекорд. Молодий спортсмен показав, що для нього існують важливіші речі, ніж власні досягнення.

Подібні цінності ми бачимо в житті молодого полководця Давида. Переховуючись зі своїм загоном у фортеці, Давид захотів напитися води з криниці свого рідного міста Віфлеєма, який тоді захопили филистимляни. “Хто напоїть мене водою з криниці, що в брамі?” – запитав він (2 Сам. 23:14-15).

Тоді троє воїнів Давида продемонстрували надзвичайну відвагу. Ці лицарі “продерлися до филистимського табору”, зачерпнули води й принесли Давиду. Але він відмовився пити цю воду “і вилив її для Господа”, кажучи: “Чи я буду пити кров тих мужів, що ходили, наражаючи життям своїм?” (в. 16-17).

В цьому світі призи отримують ті, що домагаються перемогти за будь-яку ціну. А що буде тим, які керуються любов’ю і жертвують собою? Таке життя гідне більшого, ніж символічні нагороди за тимчасові перемоги.