Хоча більшість церковних лідерів поступилися Гітлеру, пастор Мартін Німеллер був серед тих сміливців, хто засудив нацизм. В одній книзі я прочитав, як у 1970-х роках група німців похилого віку стояла біля готелю, а один молодший чоловік метушився з їх багажем. Дехто спитав, що то за група. “Пастори з Німеччини”, – пролунала відповідь. “А хто той молодший?” “То Мартін Німеллер. Йому вже 80 років, але він зберіг молодість через свою безстрашність ”.

Німеллер зміг подолати страх не тому, що мав “ген безстрашності”, а завдяки Божій благодаті. Раніше він дотримувався антисемітських поглядів, але покаявся, і Бог відновив його як служителя і допоміг жити в істині й проголошувати істину.

Мойсей теж закликав ізраїльтян слідувати за Господом в істині, відкинувши страх. Коли народ непокоївся, що незабаром Мойсея не стане, цей лідер звернувся до людей зі словами рішучого підбадьорення: “Будьте сильні та відважні… бо Господь, Бог твій, Він Той хто ходить з тобою, не опустить Він тебе й не покине тебе” (Повт. 31:6). Не було жодної причини лякатися невідомого майбутнього, адже з ними був Сам Господь.

Яка б темрява не насувала на тебе, які б жахи не дошкуляли тобі, – Бог поруч з Тобою. З Божою милістю ти можеш долати всі страхи вірою, що Господь “не опустить тебе і не покине” (в. 6, 8).