Коли моя подруга не могла відповісти на телефонний дзвінок, то автовідповідач пропонував залишити голосове повідомлення – і в кінці завжди бажав: “Чудового вам дня!” Розважаючи над цими словами, я подумала, що це не в нашій владі зробити кожний день чудовим. Але якщо уважніше придивитись, то кожний день – вдалий чи невдалий – має щось чудове й духовно корисне.

Пророк Авакум опинився у важких обставинах. Бог попередив його про наближення днів, коли не буде ані врожаю, ані худоби (Ав. 3:17). Щоб пройти крізь такі труднощі, замало лише оптимізму. Ізраїльському народу загрожувала надзвичайна нужденність. Тому “затремтіла утроба” пророка, “задзвеніли на голос цей” його губи (в. 16).

Та незважаючи на все це, Авакум сказав, що буде “Господом тішитись” і “Богом радітиме” (в. 18). Він проголосив надію в Господі, Який дає силу для проходження крізь усі труднощі (в. 19).

Інколи в житті бувають періоди глибокого болю та різних неприємностей. Але якими б не були наші втрати або нездійснені мрії, ми завжди можемо радіти нашим відносинам із люблячим Богом. Навіть коли здається, що у нас залишився тільки Бог, знаємо, що Він ніколи не підведе нас і не полишить (Євр. 13:5). Він є Той, Хто “радість чинить жалобникам”, бо Сам є головною причиною нашої радості (Іс. 61:3).