Тридцятого січня 2018 року, майже через 38 років після вироку, Мальком Олександр вийшов із в’язниці вільною людиною. Аналіз ДНК підтвердив невинність Олександра, який відстоював її на незліченних судових процесах. Некомпетентний адвокат (якого пізніше позбавили ліцензії), сфабриковані докази, сумнівні слідчі методи – все це призвело до того, що невинна людина провела в неволі майже 40 років. Коли нарешті Олександра звільнили, він проявив дивний стан духу: “Мені не можна ображатися, − сказав він. − На це у мене немає часу”.

Якби така кривда забрала в нас 38 років життя й зруйнувала нашу репутацію, ми, напевно, були б дуже розлючені. Але хоча цей чоловік багато років ніс тягар несправедливості, що краяв його серце, зло не перемогло його. Замість того щоб спрямовувати свою енергію на помсту, він зайняв позицію, якої навчав апостол Петро: “Не платіть злом за зло” (1 Петр. 3:9).

Але Святе Письмо на цьому не зупиняється. Мало просто не мститися; апостол Петро вказує, що маємо благословляти своїх кривдників (1 Петр. 3:9). Не виправдовуючи їхні злі вчинки, ми можемо поставитися до них з Божою милістю, яка багатьом незрозуміла. На хресті Ісус Христос поніс тягар наших гріхів, щоб ми могли прийняти благодать і поширювати її на інших – навіть на тих, що заподіяли нам лихо.