Знаменитий французький художник Едгар Дега відомий світу своїми картинами балерин. Менш відомою є заздрість, яку він відчував до свого друга і художника-конкурента Едуарда Мане. Дега казав про Мане: “Він завжди успішний в усьому, що робить, натомість я докладаю неймовірних зусиль, і мені ніколи не вдається зробити все правильно”.

Заздрість − це відчуття, яке згадане апостолом Павлом серед найгірших рис: “Всякої неправди, лукавства, зажерливости, злоби, повні заздрости, убивства, суперечки, омани, лихих звичаїв” (Рим. 1:29). Вона є наслідком безглуздя або, як пише Павло, поклонінням ідолам замість поклоніння Богу (в. 28).

За словами письменниці Крістіни Фокс, заздрість виникає серед віруючих, “тому що наші серця полишили єдину істинну любов”. Вона казала, що, заздрячи, “ми женемося за низькими насолодами цього світу, замість того щоб дивитися на Ісуса Христа. Насправді ми забули, чиї ми”.

Втім є рішення. Треба повернутися до Бога. Апостол Павло писав: “Віддавайте себе Богові” (Рим. 6:13), особливо працю і життя. В іншому листі він сказав: “Нехай кожен досліджує діло своє, і тоді матиме тільки в собі похвалу, а не в іншому” (Гал. 6:4).

Дякуйте Богу не лише за речі, але і за свободу Його благодаті. Дивлячись на дари, отримані нами від Бога, ми знову відчуємо задоволення.