Фома Кемпійский, монах, який жив у XV столітті, написав відомий трактат “Наслідування Христа” в якому показує дещо незвичний погляд на спокуси. Замість того, щоб казати про біль і труднощі, до яких спокуса може призвести, він пише: “Спокуси корисні, тому що вони можуть нас смирити, очистити і навчити”. Фома Кемпійський пояснює: “Для перемоги важливими є справжнє смирення і терпіння; ними ми перемагаємо ворога”.

Смирення і терпіння. Наскільки б змінилося моє ходіння з Христом, якби саме так я реагувала на спокусу! Втім частіше я реагую з соромом і розчаруванням, та нетерпляче намагаюся звільнитися від боротьби.

Але, як пише Яків, спокуси й випробування, з якими ми стикаємося, приходять до нас не просто так. Піддавання спокусі може призвести до нещастя та спустошення (Як. 1:13-15), проте якщо ми зі смиренними серцями звертаємося до Бога, шукаючи Його мудрості і благодаті, ми виявляємо, що Він “дає просто, та не докоряє” (в. 5). Завдяки Його силі в нас, усі випробування і протистояння гріху формують наполегливість, щоб ми “досконалі та бездоганні були, і недостачі ні в чому не мали” (в. 4).

Якщо ми довіряємо Ісусу Христу, немає підстав жити в страху. Тримаючись за Божі люблячі руки, ми, Його улюблені діти, можемо віднайти мир, навіть якщо зазнаємо спокуси.