Психіатр Роберт Колс колись описав ознаки виснаження тих, хто служить іншим. Першою ознакою є втома. Далі наступає цинізм. Потім іде гіркота, відчай, депресія і, зрештою, виснаження.

Після написання книги про відновлення після краху мрій я почав часто виступати на конференціях. Допомагати людям повертати надію після розчарування було дуже корисним, втім це мало і зворотний бік. Одного разу, перед тим як піднятися на сцену, я ледь не втратив свідомість. Я не висиплявся, а думка про те, що після виступу знову доведеться вникати в чиїсь проблеми, наводила жах. Я виразно йшов по шляху, який описував Колс.

Святе Письмо говорить про два способи подолання такого стану. По-перше, в книзі пророка Ісаї говориться, що змучена душа відновлюється завдяки надії на Господа (Іс. 40:29-31). По-друге, в Псалмі 102 сказано, що Бог відновлює нас і задовольняє наші бажання добром (в. 5). Крім Божого прощення і відкуплення (вв. 3-4), Боже відновлення також включає радість та розвагу. Переглянувши свій графік, я почав приділяти більше часу молитві, відпочинку і фотографуванню. Незабаром я знову відчув себе здоровим.

Виснаження починається із втоми. Не дозволяймо йому розвиватися далі. Ми найкраще служимо іншим людям, якщо у нашому житті є місце для поклоніння та відпочинку.