У 2019 році у всьому світі були влаштовані виставки на честь 500-ліття з дня смерті Леонардо да Вінчі. До уваги відвідувачів представили безліч його малюнків і наукових відкриттів, хоча офіційно вважають, що його пензлю належать тільки п’ять завершених картин, включаючи “Таємну Вечерю”.

На цій вишуканій фресці зображена остання трапеза Ісуса зі Своїми учнями, яка описана в Євангелії від Івана. Картина відображає збентеження учнів від слів Ісуса: “Один із вас видасть Мене” (Ів. 13:21). Поки спантеличені учні обговорювали, хто може бути зрадником, Юда тихо вийшов із кімнати, аби сповістити можновладцям про місцеперебування свого Вчителя.

Зраджений. Біль від цієї зради висловлений у словах Ісуса: “Хто хліб споживає зо Мною, підняв той на Мене п’яту свою” (в. 18). Приятель, близький настільки, щоб разом споживати трапезу, скористався цим, аби заподіяти Ісусу шкоду.

Імовірно, що кожного з нас зраджували друзі. Як ми реагували на цей біль? Текст Псалма 40:10, який Ісус процитував, аби вказати на присутність зрадника під час трапези (Ів. 13:18), надає надію. Висловивши свій біль від лукавства близького друга, Давид знайшов розраду в Божій любові (Пс. 40:12-13).

Розчарувавшись у друзях, ми можемо втішитися Божою любов’ю і присутністю. Господь допоможе нам пережити навіть найсильніший біль.