Том працював у юридичній фірмі, яка консультувала компанію Боба. Вони стали друзями. А потім Том привласнив декілька тисяч доларів. Дізнавшись про це, Боб дуже розгнівався. Однак віце-президент компанії, віруючий у Христа, дав йому мудру пораду. Побачивши справжнє каяття Тома, він порадив Бобу зняти обвинувачення і знову найняти Тома. “Плати йому помірну заробітну плату, аби він міг відшкодувати збитки. І він стане найбільш вдячним та вірним працівником”. Боб так вчинив, і Том виправдав очікування.

Мефівошет, онук царя Саула, не зробив нічого поганого, проте опинився у складному становищі, коли царем став Давид. Більшість царів знищували нащадків колишніх монархів. Однак Давид любив Йонатана, сина Саула, і ставився до його сина, як до свого (2 Сам. 9:1-13). Мефівошет сказав: “Хіба ввесь дім батька мого не був вартий смерти перед моїм паном царем? Та ти вмістив раба свого серед їдців свого столу” (2 Сам. 19:29). Він залишився вірним Давиду навіть тоді, коли проти нього повстав Авесалом (2 Сам. 16:1-4; 19:25-31).

А ви хочете мати вірного друга? Вірність вимагає особливих вчинків. Якщо здоровий глузд закликає покарати, оберіть милість. Притягніть людей до відповідальності, втім дайте їм шанс усе виправити. І, можливо, ви знайдете найбільш вдячного та вірного друга. Вийдіть за рамки і проявіть милість.