Жінка, морський біолог, плавала біля Островів Кука у південній частині Тихого океану, як раптом з води виринув 25-тонний горбатий кит і накрив її своїм плавником. Жінка подумала, що її життю прийшов кінець. Однак, повільно пропливши по колу, кит відпустив її. Саме тоді жінка-біолог побачила тигрову акулу, яка звідти відпливала. Вона вірить, що кит захищав її від небезпеки.

У небезпечному світі ми покликані дбати про інших. Проте ви можете себе запитати: “Чи я справді відповідальний за когось іншого?” Або сказати словами Каїна: “Чи я сторож брата свого?” (Бут. 4:9). У Старому Завіті гучно лунає відповідь: “Так!” Як Адам мав доглядати за садом, так і Каїн мав дбати про Авеля. Ізраїль мав піклуватися про беззахисних і нужденних. Натомість ізраїльтяни чинили протилежне: експлуатували інших, утискали бідних і зреклися покликання любити ближніх, як самих себе (Іс. 3:14-15).

В історії про Каїна і Авеля розповідається, що Бог продовжив наглядати за Каїном, навіть після його вигнання (Бут. 4:15-16). Бог зробив для Каїна те, що той мав чинити для Авеля. Це чудове провіщення того, що Бог мав зробити для нас через Господа Ісуса Христа. Завдяки Ісусу Бог про нас турбується і допомагає нам робити те саме іншим.