“Нечутно й невидимо, посеред шуму, бур та гроз, готовим Господа прийняти з’являється Христос”. Ці рядки з улюбленого гімну Філліпса Брукса “О, мале місто Віфлеєм!” вказують на суть Різдва. Ісус Христос прийшов у грішний світ, аби врятувати нас від гріха і всім віруючим у Нього дарувати нові й важливі стосунки з Богом.

Через кілька десятиліть після написання гімну Брукс у листі до друга красномовно змалював наслідок цих взаємин у власному житті: “Не можу описати, наскільки особистими для мене стають ці стосунки. Він поруч. Він знає мене, і я знаю Його. Це неможливо описати. Втім це найреалістичніша річ у світі, і вона щодня стає ще більш реальною. Цікаво, якими ці стосунки стануть далі”.

Впевненість Брукса у Божій присутності в його житті відображає одне з імен Ісуса, про яке сказав пророк Ісая: “Ось Діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвеш ім’я Йому: Еммануїл” (Іс. 7:14). Євангеліє від Матвія розкриває значення єврейського імені Еммануїл: “З нами Бог” (Мт. 1:23).

Бог наблизився до нас через Ісуса Христа, щоб дати нам можливість особисто Його пізнати і вічно бути з Ним. Його любляча присутність із нами є найбільшим даром.