У 27 році до Р. Х. римський правитель Октавіан прийшов у сенат, щоб скласти свої повноваження. Він переміг у громадянській війні, став одноосібним правителем цілого регіону у світі та мав повноваження імператора. Однак він розумів, що до цих повноважень ставилися з підозрою. Отже, Октавіан у присутності сенаторів відмовився від влади, присягнувши бути просто призначеним чиновником. Реакція сенаторів? Римський сенат вшанував правителя, нагородивши його громадянською короною і назвавши слугою римського народу. Його також прозвали Августом, тобто “великим”.

Апостол Павло написав, що Ісус Христос умалив Себе і прийняв вигляд раба. Август схоже зробив те саме. Чи, все-таки, ні? Август лише вдавав, що відмовляється від влади, а насправді робив це заради власної вигоди. Ісус же “упокорив Себе, бувши слухняний аж до смерти, і то смерти хресної” (Фил. 2:8). Смерть на римському хресті була найгіршою формою приниження та ганьби.

Саме завдяки Ісусу люди вважають “смиренне лідерство” чеснотою. Смирення не було ані грецькою, ані римською чеснотою. Завдяки Своїй смерті на хресті Ісус є істинним Слугою. Він істинний Спаситель.

Христос став слугою заради нашого порятунку. Він “умалив Самого Себе” (в. 7), аби ми отримали щось по-справжньому велике – дар спасіння і вічного життя.