На Новий рік, коли феєрверки оглушують міста у всьому світі, сильний шум створюється свідомо. За словами виробників, феєрверки по своїй природі мають буквально розривати атмосферу. Повторні спалахи можуть звучати ще гучніше, особливо якщо вибухають біля землі.

Неприємності теж можуть “вибухати” в наших серцях, думках і будинках. “Феєрверки” життя – сімейні труднощі, проблеми в стосунках, виклики на роботі, фінансові труднощі і навіть церковні розколи – можуть здаватися вибухами, що розривають нашу емоційну атмосферу.

Однак ми знаємо Того, Хто підіймає нас над цим рокотом. Апостол Павло говорить, що Сам Христос є “нашим миром” (Еф. 2:14). Якщо ми перебуваємо в Його присутності, то божественний мир заспокоює шум занепокоєнь, болю та розбрату.

Ці слова мали бути сильним запевненням для юдеїв та язичників. Колись вони жили, “не мавши надії й без Бога на світі” (в. 12). Тепер вони зіткнулися із загрозою гонінь та розбрату. Але через Христа вони наблизилися до Бога і один до одного силою Його крові. “Він-бо наш мир, що вчинив із двох одне й зруйнував серединну перегороду, ворожнечу” (в. 14).

Починаючи новий рік, на горизонті якого майорять загрози неспокою і поділу, відведімо свій погляд від галасливих життєвих випробувань і шукаймо вічного миру. Він заспокоює галас і зцілює нас.