Невеликий район Катюра – це нетрі в Парагваї (Південна Америка). Надзвичайно бідні мешканці цих нетрів виживають завдяки переробці матеріалів зі сміттєзвалища. Однак у цих скрутних умовах з’явилося дещо прекрасне – оркестр.

У Катюрі скрипка коштує дорожче за будинок, тому мешканцям треба було виявити неабияку креативність, майструючи власні музичні інструменти зі сміття. Скрипки виготовлені з банок від масла та із зігнутих виделок у якості струнотримачів. Саксофони зроблені з водостічних труб та з кришок від пляшок. Віолончелі змайстровані з бляшанок. Дивовижно почути музику Моцарта, зіграну на таких інструментах. Оркестр уже виступив у багатьох країнах світу.

Скрипки зі звалища. Музика з нетрів. Це дуже нагадує те, що робить Бог. Коли пророк Ісая змальовує Боже нове творіння, з’являється схожа картина “краси з бідності”, де в пустелі розквітають квіти (Іс. 35:1-2) і течуть джерела (вв. 6-7), де зброя перекована на садові інструменти (Іс. 2:4), і де знедолені люди починають співати радісні пісні (Іс. 35:5-6, 10).

“Світ надсилає нам сміття, – каже директор оркестру з Катюри. – Натомість ми надсилаємо музику”. Роблячи це, вони надають світу проблиск майбутнього, коли Бог зітре всяку сльозу і коли бідності більше не буде.