Мої онуки бігали по подвір’ю. Ви думаєте, що вони гралися? Ні, виривали бур’яни. “Виривайте їх з корінням!” – казала наймолодша внука, показуючи мені вирваний бур’ян. Вона раділа, що ми також виривали їх з корінням, усуваючи будь-яку загрозу їхньої повторної появи. Однак цій радості передувало рішення позбавитися цих бур’янів.

Свідоме прополювання є першим кроком у видаленні гріха. Отже, цар Давид молився: “Випробуй, Боже, мене, – і пізнай моє серце… і побач, чи не йду я дорогою злою” (Пс. 138:23-24).

Як мудро просити в Бога показати нам наш гріх. Він усе про нас знає. “Господи, – випробував Ти мене та й пізнав, – писав псалмоспівець, – Ти знаєш сидіння моє та вставання моє, думку мою розумієш здалека” (вв. 1-2).

Далі Давид сказав: “Дивне знання над моє розуміння, високе воно, – я його не подолаю” (в. 6). Отже, Бог може попередити нас про небезпеку ще до того, як гріх вкорениться. Йому відомий наш “ландшафт”. Якщо в нас намагається вкоренитися гріховний погляд, Бог про це дізнається першим і вказує нам на це.

“Куди я від Духа Твого піду, – пише Давид, – і куди я втечу від Твого лиця?” (в. 7). Отже, слідуймо за нашим Спасителем на нові висоти!