В одному коміксі Люсі, підприємлива особистість, рекламує “психіатричну допомогу” за п’ять центів. До її офісу прийшов Лайнус і розповів про “відчуття глибокої депресії”. Коли він запитав у Люсі, що йому робити, вона одразу відповіла: “Позбався депресії! П’ять центів, будь ласка”.

Ця безтурботна розвага одразу викликає посмішку, однак у реальному житті позбавитись депресії не так легко. Відчуття безнадійності часто потребує професійної допомоги.

Порада Люсі не допомогла б у подоланні справжнього болю. Натомість автор Псалма 87 надає дещо корисне та обнадійливе. У житті псалмоспівця сталася купа неприємностей, і він розкрив перед Богом своє серце: “Душа-бо моя наситилась нещастями, а життя моє зблизилося до шеолу!” (в. 4). “Умістив Ти мене в глибочезну могилу, до пітьми в глибинах” (в. 7). “Знайомі мої – як та темрява!” (в. 19). Ми чуємо, відчуваємо і, можливо, добре розуміємо біль псалмоспівця. Втім це ще не все. Його плач пронизаний надією: “Господи, Боже спасіння мого, вдень я кличу й вночі я перед Тобою: хай молитва моя дійде перед обличчя Твоє, нахили Своє ухо до зойку мого” (вв. 2-3; дивіться також вв. 10, 14). У вас можуть виникнути труднощі, для подолання яких вам може знадобитися порада або навіть медична допомога. Втім ніколи не втрачайте надії на Бога.