У 2019 році на вершині гори Еверест альпініст побачив свій останній світанок. Він вижив під час небезпечного сходження на гору, втім помер по дорозі назад через нестачу кисню. Медичний фахівець закликає альпіністів не думати про досягнуту вершину, а одразу спускатися вниз, пам’ятаючи, що вони перебувають у “мертвій зоні”.

Давид також пережив небезпечне сходження на вершину. Він вбивав левів і ведмедів, він знищив Ґоліята, ухилився від списа Саула, здобув перемогу над филистимлянами та аммонітянами.

Однак Давид забув, що перебував у “мертвій зоні”. На вершині свого успіху, коли “Господь допомагав Давидові в усьому, де він ходив” (2 Сам. 8:6), він вчинив перелюб і вбивство. У чому його помилка? Він забарився на вершині. Коли його військо пішло назустріч новим викликам, він “сидів в Єрусалимі” (2 Сам. 11:1). Колись Давид добровільно пішов воювати з Ґоліятом, тепер він розслабився в славі своїх перемог.

Складно зберігати смирення, коли всі, у тому числі Бог, твердять про вашу особливість (2 Сам. 7:11-16). Втім нам треба зберігати смирення. Досягнувши певного успіху, можна його відсвяткувати і прийняти привітання, однак треба рухатись далі. Ми перебуваємо у “мертвій зоні”. Зійдіть з гори. Зі смиренням служіть іншим на рівнині, благаючи Бога берегти ваше серце і ваш шлях.