У 1983 році трьох підлітків арештували за вбивство чотирнадцятирічного юнака. Згідно з новинами, юнака “застрелили… через його [спортивну] куртку”. Засуджені до довічного позбавлення волі, підлітки провели за ґратами тридцять шість років, допоки не з’явився доказ їхньої невинуватості. Злочин вчинив інший чоловік. Перед тим, як їх звільнити, суддя вибачився перед ними.

Попри всі наші зусилля або добрі зусилля чиновників, людська справедливість часто недосконала. Ми не володіємо всією інформацією. Іноді нечесні люди маніпулюють фактами. Іноді помиляємося ми. Аби виправити вчинене зло, часто знадобляться роки, інколи вже після нашої смерті. На щастя, на відміну від ненадійних людей, Бог виявляє досконалу справедливість. Мойсей каже: “Діло Його досконале, всі-бо дороги Його справедливі” (Повт. 32:4). Бог усе бачить таким, яким воно є насправді, і у Свій час остаточно встановить справедливість. Попри непевність, коли саме це відбудеться, ми впевнені, що це обов’язково станеться, бо ми служимо Богу, в Якому “кривди немає… справедливий і праведний Він” (в. 4).

Можливо, нам складно зрозуміти, що є правильним, а що неправильним. Можливо, нас лякає думка, що несправедливість, вчинена до нас або до тих, кого ми любимо, так ніколи і не буде виправлена. Однак ми можемо вірити, що одного дня, у цьому житті чи у вічності, Господь обов’язково відновить справедливість.