Стоячи біля раковини, двоє дітлахів весело співають пісеньку “З Днем народження” (кожен по два рази), поки миють руки. “Треба ретельно змивати мікроби”, – каже їм мати. Отже, ще до початку пандемії COVID-19 вони вже навчилися старанно мити руки.

Дотримання чистоти може бути стомлюючим процесом, що стало очевидним під час пандемії. Натомість очищення від гріха означає повернення до Бога.

Яків спонукав віруючих в Господа Ісуса, розпорошених по всій Римській імперії, знову зосередити свою увагу на Бозі. Через свої суперечки та прагнення до переваги, збагачення, земних насолод, грошей та визнання, вони зробилися ворогами Богу. Яків їх закликав: “Тож підкоріться Богові та спротивляйтесь дияволові, – то й утече він від вас… Очистьте руки, грішні, та серця освятіть, двоєдушні” (Як. 4:7-8). Але як це зробити?

“Наблизьтесь до Бога, то й Бог наблизиться до вас” (в. 8). У цих словах сказано про необхідність звернутися до Бога, аби видалити з вашого життя гріх. Далі Яків пояснив очисний метод: “Журіться, сумуйте та плачте! Хай обернеться сміх ваш у плач, а радість у сум! Упокоріться перед Господнім лицем, і Він вас підійме!” (Як. 4:9-10).

Вирішення проблеми гріха потребує смирення, втім Бог здатен перетворити наше очищення в поклоніння. Алілуя!