Алан звернувся до мене за порадою, як подолати страх публічних виступів. У нього, як і в багатьох людей, починало калатати серце, пересихало в горлі та червоніло обличчя. Логофобія – один із найпоширеніших соціальних страхів людей. Дехто навіть жартує, що боїться публічних виступів більше за смерть! Намагаючись допомогти Алану подолати страх поганого виступу, я запропонувала йому зосереджуватися на суті послання, а не думати про те, наскільки добре він його передає.

Зосередження уваги на суті послання, а не на здатності його передавати, нагадує підхід Павла до проповіді іншим про Бога. У листі до церкви в Коринті він зауважив, що його послання і проповідь “не в словах переконливих людської мудрости” (1 Кор. 2:4). Павло зосереджувався виключно на істині про Ісуса Христа і про Його розп’яття (в. 2), покладаючись на допомогу Святого Духа, а не на власну красномовність.

Пізнавши Бога особисто, ми прагнемо розповісти про Нього іншим. Однак іноді ми соромимося це зробити, хвилюючись, що не зможемо “правильно” чи красномовно передати послання. Натомість зосереджуючись на суті, на істині про Бога і про Його дивовижні діла, ми, як Павло, можемо покладатися на Бога і казати без страху та вагань.