“Безкоштовні похорони для живих!” Такі служби проводять у Південній Кореї. Починаючи з 2012 року, їх відвідало вже понад 25000 людей, від підлітків до пенсіонерів, які брали участь у поховальних службах, сподіваючись покращити своє життя через роздуми про смерть. Керівники проєкту кажуть, що “вдавані поховальні церемонії допомагають учасникам зрозуміти істинне значення життя, сповнюють їх вдячністю і допомагають відновити стосунки з родичами та друзями”.

Ці слова нагадують мудрість, висловлену автором книги Еклезіястова: “Бо то – кінець кожній людині, і живий те до серця свого бере!” (Екл. 7:2). Смерть нагадує нам про швидкоплинність життя, і що в нас є лише певний проміжок часу, аби достойно жити і любити. Це усвідомлення допомагає нам не хапатися за Божі блага, такі як гроші, стосунки і насолоди, а просто їм радіти і водночас складати “собі скарби на небі, де ні міль, ні іржа їх не нищить, і де злодії до них не підкопуються та не крадуть” (Мт. 6:20).

Пам’ятаючи, що смерть може прийти в будь-який час, не будемо відкладати візит до батьків, баритися з рішенням послужити Богу якимсь особливим чином або віддавати перевагу роботі, замість того щоб провести час з дітьми. З Божою допомогою ми можемо навчитися жити мудро.