“Не говорити, не довіряти, не відчувати. То був закон, за яким ми жили, – розповідає Фредерік Бюхнер у книзі «Розкриваючи секрети» , – і горе тому, хто його порушував”. Бюхнер описує свій досвід того, що він називає “неписаним законом для родин, у яких з тих чи інших причин виникали якісь проблеми”. У контексті його родини цей “закон” означав, що Бюхнер не мав права говорити про самогубство свого батька чи оплакувати його. Через це він ні з ким не міг поділитися своїм болем.

Вам це знайоме? Багато з нас навчилися жити зі спотвореною версією любові, яка вимагає нечесності або мовчання стосовно того, що нас ранить. Цей вид “любові” ґрунтується на побоюванні контролю і є проявом рабства.

Наскільки ж відрізняється безумовна любов Господа Ісуса Христа від умовної любові, яку ми часто відчуваємо, і яку завжди боїмося втратити! Апостол Павло пояснює, що завдяки любові Христа ми нарешті можемо зрозуміти, що означає жити без страху (Рим. 8:15), і відчути справжню свободу (в. 21). Це можливо, якщо ми усвідомлюємо, що нас сильно, по-справжньому і безумовно люблять. Ми вільні говорити, довіряти і відчувати, аби навчитися жити без страху.