“Те, що ви кажете, означає, що моєї провини може і не бути”. Слова жінки мене здивували. Я приїхав виступити в її церкві, і тепер ми обговорювали те, що я казав цим ранком. Жінка пояснила: “Справа в тому, що в мене хронічна хвороба. Я молилася, постила, каялася в гріхах. Я робила все, що мені порадили робити, аби отримати зцілення. Однак я й досі хвора, і я подумала, що то моя провина”.

Розповідь жінки мене засмутила. Отримавши духовну “формулу” для вирішення проблеми, жінка звинуватила себе, коли ця формула не спрацювала. Крім того, такий шаблонний підхід до страждання був відкинутий ще багато поколінь назад.

Згідно з цією формулою, якщо ви страждаєте, то обов’язково вчинили якийсь гріх. Коли Йов трагічно втратив худобу, дітей і здоров’я, його друзі застосовували до нього цю формулу. “Пригадай-но, чи гинув невинний?” – запитав Еліфаз, підозрюючи, що Йов у чомусь винний (Йов 4:7). Білдад навіть сказав, що діти Йова померли через свої гріхи (Йов 8:4). Не знаючи справжню причину страждань Йова (Йов 1:6–2:10), друзі мучили його примітивними висновками, за що пізніше отримали Божий докір (Йов 42:7).

Страждання є частиною життя в грішному світі. Воно може статися з невідомих нам причин, як у Йова. Однак у Бога є призначення для вас, яке перевершує ваш біль. Не захоплюйтеся примітивними рецептами.