У 1941 році, у той час як Гітлер зміцнював свою владу в Європі, до письменника Джона Стейнбека звернулися за допомогою. Ні, його не просили воювати чи відвідувати солдатів на передовій. Його просили написати оповідання. Результатом цього стала повість “Місяць зайшов, у якій розповідається про вторгнення злого режиму в мирний край. Повість друкували підпільно і таємно розповсюджували в окупованих країнах. У ній містилося послання про наближення союзників і про необхідність наслідувати приклад персонажів твору, щоб допомогти відстояти свободу. Своєю повістю Стейнбек приніс народам, які перебували під нацистським режимом, добру звістку: їхнє звільнення вже близько.

Подібно до персонажів твору Стейнбека, юдеї в першому столітті перебували під окупацією римлян. Проте століттями раніше Бог обіцяв послати Визволителя, Який їх звільнить і принесе світу мир (Іс. 11). І коли Він прибув, настала радість! “І ми благовістимо вам ту обітницю, що дана була нашим отцям, що її нам, їхнім дітям, Бог виконав, воскресивши Ісуса” (Дії 13:32-33). Завдяки воскресінню Ісуса і Його прощенню почалося відновлення світу (вв. 38-39; Рим. 8:21).

Відтоді ця історія розповсюдилась у всьому світі, несучи мир і свободу там, де її приймають. Ісус воскрес. Розпочалося наше звільнення від гріха і зла. У Ньому ми вільні!