У “золоту еру” радіо Фред Аллен (1894–1956) за допомогою комедійного песимізму намагався веселити покоління людей, які жили в часи економічної депресії та світових воєн. Його почуття гумору народилося з особистого болю. Ще до трирічного віку він втратив матір. Згодом його забрали від батька, який страждав від різних залежностей. Одного разу Фред врятував хлопчика з-під коліс автомобіля на жвавій вулиці Нью-Йорка і запитав його: “Що з тобою, хлопче? Ти не хочеш дорослішати і зазнавати проблем?”

Життя Йова відображає трагічний реалізм. Коли його початкові прояви віри зрештою змінилися на відчай, друзі лише додали йому болю. Вони твердили, що він зможе віднайти сили з гумором ставитися до проблем (Йов 5:22), якщо визнає свою провину (Йов 4:7-8) і прийме Боже виправлення.

Однак “утішителі” Йова глибоко помилялися (Йов 1:6-12). Хіба могли вони уявити, що одного дня стануть уособленням вислову: “З такими друзями і вороги не потрібні”? Хіба могли вони уявити те полегшення, яке вони відчують, коли за них помолиться Йов (Йов 42:7-9)? Хіба могли вони уявити, що стануть прообразом обвинувачів Того, Хто зазнав великих страждань, щоб стати джерелом нашої радості?