Естер зростала у філіппінському племені, яке вороже ставилося до віри в Христа. Вона прийняла Ісуса лише після того, як її тітка помолилася за її зцілення від смертельної хвороби. Тепер Естер є лідером групи з вивчення Біблії в місцевій громаді. Вона це робить попри загрозу насилля і навіть смерті. Вона служить з радістю і каже: “Я не можу не розповідати про Господа Ісуса, бо я особисто відчула Божу силу, любов, доброту і вірність у своєму житті”.

Служіння Богу попри протидію є дійсністю для багатьох християн. Так само це було для Шадраха, Мешаха і Авед-Неґо, трьох полонених ізраїльтян у Вавилоні. У книзі Даниїла розповідається, що вони відмовилися вклонитися перед великим золотим ідолом царя Навуходоносора, навіть попри загрозу смерті. Ці мужі засвідчили, що Бог здатен їх захистити, і що вони служитимуть Господу, навіть якщо Він їх не врятує (Дан. 3:18). Коли їх кинули у вогонь, Бог приєднався до них у їхніх стражданнях (в. 25). На подив кожному, вони вижили і навіть “не опалився волос їхньої голови” (в. 27).

Якщо ми через свою віру зазнаємо страждань або гонінь, стародавні і сучасні приклади нагадують, що з нами присутній Божий Дух, щоб нас зміцнювати і підтримувати, якщо ми вирішуємо Йому служити навіть попри несправдження наших сподівань.