Невирішений конфлікт між Саймоном і Джеффрі тривав роками, і всі спроби Саймона відновити стосунки були марними. Почувши новину про смерть матері Джеффрі, Саймон проїхав усю Кенію, аби бути присутнім на її похороні. Пізніше Саймон згадував про зустріч з Джеффрі так: “Я не знав, чим усе це завершиться, однак після богослужіння ми відкрилися один одному і дуже добре поспілкувалися. Ми обійнялися, помолилися і домовилися про зустріч”. Якби Саймон і Джеффрі примирилися раніше, скільки б болю вони уникли.

Слова Ісуса Христа, записані в Євангелії від Матвія 5:21-26, піднімають питання невирішених проблем у стосунках. Гнів, який веде до розбрату, становить серйозну проблему (в. 22). До того ж, налагодження стосунків є належною прелюдією до поклоніння Богу (вв. 23-24). Господь Ісус закликає: “Зі своїм супротивником швидко мирися” (в. 25). Його мудрі слова нагадують: чим швидше ми зробимо все можливе для примирення, тим краще буде всім.

Стосунки містять ризики. Над ними треба працювати всюди: в родині, на робочому місці, в освітньому середовищі, серед віруючих у Христа. Будучи представниками “Князя миру” (Іс. 9:5), докладаймо всіх зусиль, аби відкрити серця і обійми для тих, з ким у нас невирішені конфлікти.